Zbog iznimno loših vremenskih uvjeta koji su zahvatili Osijek, brojne javne površine u gradu Osijeku, izložene su konstantnim oštećenjima na imovini i infrastrukturi, nastalim djelovanjem snažnog vjetra koji lomi i ruši sve pred sobom.

Brojne polomljene grane i iščupana stabla okupirale su djelatnike RJ “Zelenilo” koji su od srijede (14.05.2014.) od 19:00 sati bez prestanka na terenu.
Dvije ekipe s malim kamionima, jedna ekipa s grajferom i jedna s dizalicom uklanja odlomljene grane i prijeteća stabla promptno, po dojavi građana, policije, vatrogasaca i službe za spašavanje, te na temelju vlastitih izvida.

Dojave stižu iz minute u minutu sa svih lokacija u gradu gdje postoji veća i manja opasnost po život, imovinu ili ifnrastrukturu.
Jedna od njih je i uklanjanje 10-metarske lipe koja se opasno nagnula u samom središtu grada – na križanju Europske avenije i Ulice kardinala Alojzija Stepinca.

Primjerice u Tenji, u ulici Vlatka Mačeka 90, vrlo brzom i profesionalnom intervencijom Unikoma spriječena je katastrofa u kojoj je visoko i mokro stablo oraha prijetilo nekontroliranim padom uslijed snažnog vjetra.

Također, ekipe “Zelenila” interveniraju i na poziv GPP-a, kako bi se što prije uspostavio normalan tijek javnog prijevoza. Primjerice, na oštećenju gornjeg voda tramvajske mreže na dionici u Strossmayerovoj ulici, kod Višnjevca. Snažan vjetar iščupao je drvo iz obližnje šume, koje je završilo na tramvajskoj pruzi, te je obustavljen tramvajski promet. Djelatnici GPP-a i UNIKOMA radili su na uklanjanju štete, a normalno prometovanje tramvaja uspostavljeno 2 sata nakon nastanka štete.

Vezano uz sve dosadašnje ali i buduće situacije nastale lošim vremenskim uvjetima, a koje ometaju normalno odvijanje života u gradu, GPP i UNIKOM pokrenuli su inicijativu, kojom je utvrđeno zajedničko djelovanje ovih dviju tvrtki u situacijama u kojima je takvo djelovanje neophodno, a kako bi bili što bolji i učinkovitiji servis građanima grada Osijeka.