Ekološko-edukativni centar izgrađen je u sklopu IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, pod nazivom “Stvaranje društva bez otpada” – The Case for Zero Waste financiranog od strane EU i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provode Unikom d.o.o. iz Osijeka i JKP Komunalije iz Sr.Mitrovice, kao nositelji projekta, te projekni partneri Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Udruga za zaštitu prirode i okoliša “Zeleni Osijek”, Grad Sr. Mitrovica, Ekološki klub grada Sr. Mitrovica i CEKOR; a jučer ga je svečano otvorio dogradonačelnik Denis Ambruš.

Ekološko-edukativni centar na Jugu II sastavni  je dio našeg reciklažnog dvorišta na Jugu II, a cilj je da djeca steknu osnovna znanja o zaštiti okoliša i prvi put vide kako kompostiranje i reciklaža izgledaju na licu mjesta.

Unikom d.o.o. već godinama provodi edukacije u vrtićima i osnovnim školama, a od sada naša djeca imaju prilike i na otvorenome i stvarnom mjestu razvrstavanja otpada naučiti o korisnom odvajanju otpada.

Na otvorenju za naše mlađe osnovnoškolce bile su organizirane dvije radionice na kojima su se na zabavan i interaktivan način upoznala sa primarnom selekcijom otpada i kompostiranjem. Za osmišljavanje edukativne radionice, bili su zaduženi eudukatori iz Udruge Zeleni Osijek.

Cilj je probuditi svijest kod djece da se smeće može podijeliti na koristan i nekoristan otpad, te što se sve s njim može napraviti razdvajanjem i koje su prednosti recikliranja – rekla je Marija Krišto iz Udruge Zeleni Osijek.

SREMSKA MITROVICA SVE JE O ODVAJANJU OTPADA NAUČILA OD OSIJEKA
Tvrtka Komunalije iz Sremske Mitrovice nositelj je projekta u Srbiji, te otvoreno priznaju kako su u recikliranju početnici koji su do sada sve naučili od Osijeka i Unikoma. “Sada već imamo 32 reciklažna otoka, podjelili smo 1000 kompostera individualnim domaćinstvima, te 1000 plavih kanti, ali i održali veliki broj edukativnih radionica koje održavaju edukatori naučeni u Osijeku. Ovime smo stekli veliko iskustvo i počeli nešto što u Srbiji nije razvijeno. Mi smo jedan od malog broja gradova koji je uveo sustav recikliranja i odvajanja otpada i koji ima ekootoke. Tako smo sada već prepoznatljivi po tome kao ekološki grad. Od Osijeka smo “prepisali” i mini ekootoke s prozirnim kantama i uistinu smo zahvalni Osijeku što nas je uključio u ovo”, naglasila je Tamara Milković iz Komunalija.

Tekst: Glas Slavonije (14.05.2015.)