Neobična zabava neodgovornih sugrađana nemalo je iznenadila prolaznike koji su se našli na Mačkamami oko 06:00 sati ujutro.
U noći ili u večernjim satima u fontanu je ubačen vjerojatno šampon za kosu koji je stvorio gustu kompaktnu pjenu, a koja se nakon nekog vremena raširila do nevjerojatnih razmjera.

Unikomovi djelatnici koji rade na održavanju fontana već su imali sličnih situacija i to na Rondelu učenika osječke Kraljevske Realne gimnazije ili na bivšoj fontani na kružnom toku na Divaltovoj, gdje su građani znali ubaciti detergent za pranje posuđa. No, tada je pjena bila drukčije kvalitete i prouzročila je štete na pumpama.

Ova situacija na Mačkamami je prouzročila, srećom, samo dodatne poslove – morala se ispustiti voda i cisternom oprati stjenke kako se šampon ne bi zadržao u bazenu. Tijekom dana fontana je očišćena i dovedena u prvobitno stanje.

U svakom slučaju, fontane su od posljednjih desetljeća 20. stoljeća i u prvom desetljeću 21. nezaobilazni dio gradske arhitekture kojima je funkcija estetske prirode, a ne mjesto neprimjerene zabave.

oblak_pjene_nad_fontanom_27052014_1