U neposrednoj blizini Autobusnog kolodvora otvoren je novi park “Recikliraj prvo, pa zasadi drvo”.
Površina je to oko 4. 000 m2 koja je donedavno bila divlja deponija i prostor gdje su se nepropisno parkirali automobili, a uskoro će postati  reprezentativna površina koja će u idućih nekoliko godina biti novo mjesto odmora.
Naime, projekt je to Grada Osijeka i Unikoma u kojem su obol dali i sami građani Osijeka. Na ovom prostoru će se, u iduće tri godine, svake godine  saditi onoliko sadnica drveća koliko je prikupljeno papira (na svakih 100 tona – jedno drvo). Kako su građani grada Osijeka putem plavih kanti u 2013. godini prikupili čak 1.515 tona papira, danas je  zasađeno 15 sadnica autohtonog slavonskog drveta – javora.

Radove na hortikulturnom uređenju novoga parka obišli su i osječki gradonačelnik, g. Ivan Vrkić sa suradnicima, te direktor Unikoma, g. Davor Vić sa suradnicima. Gradska uprava odgovorna je za izgled grada i unatoč teškim vremenima neće stati na ovome. Krenulo se s uređenjem  Sarvaša, Tvrđavice i samog središta grada, ali to je tek početak onoga što nas očekuje, istaknuo je gradonačelnik i pozvao građane da se odazovu na subotnju akciju Zelena čistka i  pridruže javnim osobama i političarima u čišćenju svog okoliša.

Unikom je ovoj lokaciji posve promijenio vizualni identitet – raskrčio je zakorovljenu zapuštenu površinu, što svjedoče izložene dvije fotografije prije njezina uređenja.

Uz javore, na ovom prostoru su postavljene zapreke, klupe i  koševi, a u planu je i ostala komunalna oprema kako bi za tri godine putnike namjernike s Autobusnog kolodvora ali i savjesne građane Osijeka, koji revno prikupljaju papir, ovdje dočekala prava zelena oaza.

Ovako je to izgledalo 2007. godine:

 

 

(fotografije iz arhive Glasa Slavonije od 2007. godine)