Od lipnja 2014. Terarij i akvarij osječkog ZOO vrta ima posve novo ruho!

U Terariju i akvariju ZOO vrta Osijek u posljednja tri mjeseca radilo se intenzivno na obnovi objekta koji, zbog visokih troškova, nije obnavljan dugi niz godina.

Upustili smo se u intervencije opsežnog unutarnjeg uređenja s naglaskom na kreativnost kako bi se poboljšali uvjeti života gmazova i riba koji tamo obitavaju, ali i kako bismo privukli veći broj posjetitelja u ZOO vrt.

Sada je Terarij i akvarij dobio posve novu vizuru i novi sadržaj, te više ne nalikuje jednostavnom bazenskom prostoru obloženom zastarijelim pločicama, već je postao jednim od najatraktivnijih u ovom dijelu Europe.

Gotovo neprepoznatljiv izgled možemo zahvaliti vrlo kreativnim tvorcima;
Nositelj projekta je “Studio 8″d.o.o. u suradnji sa Udrugom za promicanje kreativnosti “Studio 8” i Udrugom “Slama”, gdje su poznata osječka umjetnička imena i ona koja će to tek postati.
Pod vodstvom poznatih i priznatih osječkih magistara kiparstva – umjetničkog voditelja Nikole Fallera (“Slama”) i njegovog umjetničkog asistenta, akademskog kipara Ivana Hajeka, studenti Umjetničke akademije Osijek Dorian Trepić, Ivan Bogović, Marija Šurina, Luka Petrak i Tomislav Livaja dali su dušu ovom objektu.


Već od samog ulaza može se naslutiti da se ovdje radi o drevnom majanskom hramu, bogato dekoriran prepoznatljivim likovima stare civilizacije koja se prostirala na teritoriju današnjeg južnog Meksika, Gvatemale, Hondurasa, El Salvadora i Beliza i na vrhuncu moći bila je između 250. i 900. godine nove ere.
Terarijem dominira “drvo života”, koje su kipari prozvali Avatarom, čije je stablo usađeno u samo središte heksagona, a snažne grane dižu se do samog vrha stropa. Umjetnici su vrlo vješto dočarali drvo načinjeno od slame i modernog materijala Flex stone namijenjenog upravo za uređenje interijera, te su do svakog detalja, pokazali dokle seže njihova kreativnost.
Na prvi pogled teško je razlikovati umjetn(ičk)o napravljenu vegetaciju od one prirodne – ovdje se nalazi velika količina živog raskošnog egzotičnog zelenila.
Zidovi i strop terarija su oslikani živopisnim bojama i dočaravaju bujnu vegetaciju, no ono što svakog posjetitelja ostavlja bez daha svakako su majanski simboli – reljefni hijeroglifi te prikazi božanstava uklesanih u kamen s istančanim osjećajem za boje, i profinjeno izvedena kiparska djela u službi arhitekture.

Zanimljivo je što su ispod ovog “drevnog” kamenja sakriveni metri i metri novih vodoinstalacija, elektroinstalacija, videonadzor, rasvjeta te ozvučenje.
Sve ove silne instalacije doprinose ugođaju prirode – sa svih strana dopiru zvukovi prašumskih životinja, dok se u akvariju čuju šumovi podmorja.
Diskretna RBG rasvjeta u toplim bojama dočarava plamen baklji koji pojačavaju dojam uzvišenog hrama.
Sve u službi životinja koje obitavaju u 11 većih i manjih terarija.

Akvarij je također dobio novu vizuru i vrlo vještim umjetničkim rješenjem prerušen u nepregledno čarobno morsko plavetnilo. Posjetitelji akvarija osjećaju se kao da hodaju morskim dnom okruženim špiljama.
Bogatim životom i svakako izazovnim. Ovdje su špilje s oknima kroz kojih se vide ribe u 12 akvarijskih bazena.
Posjetitelje ovdje očekuje i sam bog mora – glavom i bradom – Posejdon.
Na sedimentnom dnu nalazi se i potopljeni brod s prelijepom sirenom na pramcu, što uz šum mora i oslikane svodove svakako pojačava opći dojam.

Pogledajte fotogaleriju ovdje.

Uronite u more osječkog ZOO vrta i doživite uzbudljivo iskustvo!