Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grad Osijek jedini je od četiri velika hrvatska grada koji je u 2022. godini dostigao stopu od 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada te ispunio zadane EU direktive. Grad Osijek jedan je od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika uz mobilno reciklažno dvorište i ono za građevinski otpad te kompostanu.

“Ne moramo plaćati poticajnu naknadu, svojevrsnu kaznu, za razliku od nekih gradova koji će ju platiti i do milijun eura. Mi ćemo ta sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom, što će svakako donositi rezultate. Ključ ovog uspjeha su, osim dobre infrastrukture, svakako i naši sugrađani kojima zahvaljujem, ali i edukacija koju provodimo od najmlađe, vrtićke dobi” – poručio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te zahvalio djeci iz DV Mak koja su pokazala kako su naučila odvajati otpad.

Direktor Unikoma Igor Pandžić ovom prilikom naglasio je kako je Unikom kroz edukativne aktivnosti obišao sve škole i vrtiće, izradio popularne legose koje su djeca prepoznala i proveli informiranje javnosti, od najmlađe dobi do najstarije populacije.

“U svibnju smo lansirali aplikaciju Moj Unikom, koja sada broji gotovo 4000 korisnika. Općine u našem okruženju također su prepoznale rad Unikoma pa smo ove godine počeli gospodariti otpadom u četiri nove općine. U razgovorima smo i s nekim drugim općinama koje su se javile. To nam pokazuje kako je Grad Osijek lider ne samo u našoj županiji već u cijeloj Hrvatskoj po gospodarenju otpadom” – zaključio je Pandžić.