Osječki ZOO-vrt, smješten je na lijevoj obali rijeke Drave i prostire se na 11 ha površine.
Zoološki vrt Osijek, trenutno ima status kandidata za punopravno članstvo u EAZA-i. Kako bi postali punopravni član, Zoo vrt je tijekom 2012. godine nastavio s određenim radnjama u svrhu podizanja standarda i uvjeta držanja divljih životinja.

Tijekom 2012. godine, zbog dolaska dvije jedinke Rothschildove žirafe, iz Češkog Zoo vrta, u potpunosti je obnovljen unutarnji ( 100 m2 ) i vanjski prostor ( 4.000 m2 ) za njihov smještaj prema smjernicama Eaza-e.
Kao sudionici EEP ( Europski program za ugrožene divlje svojte ) programa za afričke divlje pse, doniran nam je od strane Zoo vrta Artis iz Amsterdama jedan par. Da bi ispunili uvjete za držanje navedenih životinja, obnovljen je objekt za njihov unutarnji smještaj, te je u vanjskom prostoru postavljen električni pastir.
Od strane Zoo vrta Rhenen – Nizozemska, donirano je šest jedinki prstenorepih lemura, čija je vanjska nastamba u potpunosti uređena na otoku s pripadajućim mostom, dok je unutrašnji dio nastambe u fazi izgradnje. Pristiglo je i pet jedinki nosatog rakuna iz Zoo vrta Zagreb.
Iz Zoo vrta Subotica, pristigle su dvije ženke afričkog lava, čija je vanjska nastamba proširena, te je unutar nje postavljen Land Rove džip, kao dio atrakcije za posjetitelje.
Također je kupljeno od Source Prague, četiri jedinke crvenovratog valabija., izgrađena je nova nastamba za indijskog dikobraza otvorenog tipa, površine 85 m2.
Izgrađena je nova nastamba za škotska goveda površine 1500 m2., uređena je vanjska nastamba za jaguare s postavljenim staklom., uređena je vanjska nastamba za tigra s postavljenim staklom.

Potpuno je preuređena unutrašnja nastamba za leoparda i jaguara, te je postavljen pod od epoksi smole. Također je preuređena i proširena unutrašnja nastamba za tigra i lavove, te je postavljen pod od epoksi smole., potpuno je preuređena unutrašnja nastamba za medvjede., postavljen videonadzor na području ekonomskog dvorišta., uređena je prostorija za pohranu otpada životinjskog podrijetla.
U studenom 2012.g. počela je veterinarska služba s radom.
Zbog visoke količine vlage u zraku, zgradi akvarija i terarija postavljena je adekvatna ventilacija, obnovljen je krov zgrade te su izvršeni ličilački radovi čitave zgrade.
Provučene su nove cijevi za vodu, strujni kablovi te telekomunikacijske instalacije u čitavom Zoo vrtu Osijek.
Legalizirani su svi objekti u Zoo vrtu, od tekućih poslova održavanja, obojane su ograde nastambi riseva, rakuna, leopard, medvjeda, deva, bizona, škotskih goveda i ljama.
Nova pletiva postavljena su u nastambi jaguara, lava i tigra.

U Radnoj jedinici ZOO vrt rade 24 djelatnika.