U edukacijskom centru ZOO vrta Osijek održan je prvi radni sastanak prekograničnog foruma za gospodarenje otpadom organiziranog u sklopu projekta “The case for Zero Waste – creating preconditions for zero waste society in cross border region” kojeg u Hrvatskoj provode Unikom d.o.o., Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

Forum za gospodarenje otpadom osmišljen je kao radna platforma za razmjenu iskustava između tvrtki i stručnjaka iz Hrvatske i Srbije. Sudionici Foruma bili su predstavnici Grada Osijeka i Grada Sremska Mitrovica, komunalnih poduzeća i ekoloških udruga obiju gradova.

ORad putem ove platforme je zamišljen kroz 4 radna sastanka u slijedećih 18 mjeseci, a osim teoretske razmjene iskustava, svaki od sastanaka biti će popraćen i studijskim posjetama objektima i projektima gospodarenja otpadom.

Tako su sudionici ovog Foruma obišli, između ostaloga, Međunarodnu eko školu August Šenoa u Osijeku i reciklažno dvorište Zeleni otok na Jugu II.

U isto vrijeme u Dječjem vrtiću Mak u Osijeku održana je obuka i prijenos stečenog znanja u području kompostiranja. Kroz praktičnu radionicu obučeno je 23 edukatora iz Sremske Mitrovice, koji će stečeno znanje prenositi ciljanim skupinama u Sremskoj Mitrovici- učenicima osnovnih škola (jedna škola s djecom s posebnim potebama), starijim vrtićkim skupinama, nevladinim organizacijama i lokalnom stanovništvu.
Teoretski dio radionice održan je 5. ožujka u Sremskoj Mitrovici,a praktični dio održan je danas u Osijeku gdje su kao model dobre prakse poslužili Međunarodni Eko vrtić Mak i Međunarodna Eko škola August Šenoa, koji već godinama rade na odgoju i obrazovanju za okoliš.