U organizaciji Grada Osijeka i Volonterskog centra Osijek, uz potporu i sudjelovanje udruga s područja grada, održana je akcija čišćenja površine osječkog Pampasa.

Nacionalna kampanja Zelena čistka – Jedan dan za čist okoliš usmjerena je podizanju svijesti građana o važnosti osobne brige za okoliš te je dio globalnog pokreta Let’s do it world! i akcija World Cleanup 2012, 2013 i 2014.

Grad Osijek prepoznao je važnost kampanje kao korak u promjeni odnosa građana prema otpadu, te su u borbu protiv divljih deponija, uz javne osobe, pozvani i sami građani.
Problem divljih deponija problem je s kojim se suočavaju sve zemlje EU.
Povećanje otpada problem je suvremenog svijeta, te je za njegovo rješavanje, osim zakona, potrebno djelovati na osvješćivanje i usvajanje novih navika koje će doprinijeti kvaliteti življenja te kulturi građana.

Kako je istaknuo direktor Unikoma, g. Davor Vić, posljednjih dana organiziranim akcijama Unikoma već je saniran i problem zapuštenog prostora pored Autobusnog kolodvora i kod Slavičekovog prolaza. Dodao je kako se građevinski otpad može legalno odlagati u Sarvašu, te je pozvao građane da to isključivo tamo i rade.
Zelenom čistkom u Osijeku, na koju su se odazvali i srednjoškolci i izviđači, obilježen je početak aktivnosti čišćenja okoliša, koje će se nastaviti u predstojećem razdoblju po gradskim četvrtima i mjesnim odborim