Održan 25. i 26. travnja u Gospodarskom centru, festival je okupio brojne gradske službe, udruge, sportske klubove i privatna poduzeća koja se bave zbrinjavanjem otpada. Cilj festivala bio je edukacija osnovnoškolaca kroz interaktivne radionice, predavanja i zabavne sadržaje.

Unikom, zajedno s izlagačima poput GPP-a, Vodovoda, Ukopa, Tržnice Osijek i drugih, predstavio je svoje aktivnosti i važnost održivog upravljanja otpadom. Festival se poklopio s obilježavanjem Dana planeta Zemlje, što je pružilo odličnu priliku za škole i učenike da kroz terensku nastavu upoznaju metode zbrinjavanja otpada i važnost gradskog gospodarstva.

Svi su bili oduševljeni aktivnostima i izlagačima te su ostavljali komentare poput: „Na zadovoljstvo učenika, organizacija festivala bila je ugodno iznenađenje i osvježenje. Radionice odlične, poučne, zanimljive i raznolike“. Posjetitelji su uživali u edukativnim i zabavnim programima unutar Gospodarskog centra, dok je vanjski prostor bio posvećen prezentaciji vozila, strojeva i opreme žurnih službi. Ljubitelji nogometa imali su priliku družiti se s članovima Nogometnog kluba Osijek i Ženskog nogometnog kluba Osijek te pokazati svoje vještine.

Posebna atrakcija bila je ekipa iz Pannonian Challenge-a s preskokom preko kamiona za odvoz otpada, kao i mini tržnica gdje su se mogli kupiti svježi proizvodi. Poznati gosti, poput chefa Tomislava Špičeka, u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, pokazivali su kako pripremati jela od ostataka hrane.

Osječki osnovnoškolci sudjelovali su u kvizu o gospodarenju otpadom s Deanom Kotigom, a glazbena točka uz Indiru Levak te školski bend „Osječki biseri“ zaokružila je dvodnevni događaj.

Eco City Waste Fest pružio je edukativan i zabavan program koji je osvijestio građane o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada i očuvanja okoliša. Festival je pokazao da Osijek može probuditi svijest o održivom razvoju i ekologiji.