U prostorijama Vikarijata Đakovačko – osječke nadbiskupije u Osijeku, 17.11.2015. održana je uvodna konferencija i predstavljanje projekta.
Iz programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske Unikom d.o.o. sa svojim hrvatskim partnerom Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, te partnerom iz Mađarske Gradom Beremend započeo je sa provedbom projekta REGION2SUSTAIN – Stvaranje preduvjeta za održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području.
Projekt je sa provedbom započeo 01.09.2015. i trajat će 12 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 267.249.00 eura, od čega Europska unija sufinancira projekt sa 227.161,65 eura.

Uvodnim riječima nazočne su pozdravili direktor Unikom-a d.o.o. g. Davor Vić i član uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o. Zvonimir Klobučar, u kojima su istaknuli važnost ovog projekta.

Nazočne je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pozdravila gđa. Aleksandra Čilić, načelnica sektora za zaštitu okoliša, te predstavila ulogu Fonda u uspostavi sustava gospodarenja otpadom.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno – stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesu samoupravu Grada Osijeka, gđa Ljiljana Belajdžić predstavila je aktualnosti u održivom gospodarenju otpadom Grada Osijeka. Predstavila je plan gospodarenja otpadom u gradu Osijeku u narednom periodu, te naglasila kako su vidljivi pomaci rada Unikom-a svakodnevno i da sve više građana savjesno odvaja otpad.

Unikom d.o.o. je napravio velike korake u primarnoj selekciji otpada, koja se temelji na odvojenom sakupljanju iskoristivih otpadnih tvari na mjestu nastanka otpada, a dobre rezultate u svom radu i uspješnost provedbe projekata predstavila je ispred Unikom-a d.o.o. Tihana Škugor, prof.
“Stvaranje preduvjeta za održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području – REGION2SUSTAIN” – opći cilj projekta je pridonjeti poboljšanju kvalitete kroz zajedničke aktivnosti u pograničnom području. Specifični ciljevi su stvaranje preduvjeta za zajedničko upravljanje otpadom, poboljšanje kvalitete okoliša, te povećati zainteresiranost građana za odvojeno prikupljanje otpada i gospodarenje otpadom.
Od aktivnosti koje će se provoditi u Osijeku su nabavka 3.450 posuda od 16l za korisnike u kolektivnom stanovanju, 200 posuda od 240l za biootpad u kolektivnom stanovanju i 500 kompostera za individualno stanovanje, edukacija građana kroz edukativne radionice po gradskim četvrtima, te izrada edukativnih priručnika, naglasila je gđa. Škugor.

Aktivnosti projekta u Mađarskoj i iskustva općine Beremend na području odvojenog prikupljanja otpada predstavio je g. Galosi Gabor, projekt manager za Općinu Beremend.
Gđa. Andrea Kakaš predstavila je rezultate IPA CBC HU – HR 2007 – 2013 i novog programa Interreg V-A HU-HR 2014.-2020.

Sve prezentacije sa održane konferencije možete preuzeti ovdje.