Na prostoru međunarodnog pristaništu u Batini održana je pokazna vježba „Dunav 2021.” operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko – baranjske županije i susjedne Vojvodine, a s ciljem pokazati spremnost u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatske i Srbije.

Naime, vježba se održala u sklopu projekta “Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – Zajedno smo jači (Together We Stand), a koji se provodi u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020.

Stotinu i tri sudionika i dvanaest interventnih vozila sudjelovalo je u vježbi simulacije spašavanja unesrećenih s broda i iz vode i potrage za ozlijeđenima, te gašenja zapaljenog plovila i sprječavanja zagađenja rijeke gorivom i mazivima. U vježbu su bili uključeni pripadnici policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, Radio kluba Osijek, HGSS-a, lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava i drugih civilnih udruga te pripadnici interventnih skupina iz susjedne Vojvodine.

Osječko-baranjski župan, Ivan Anušić, istaknuo je kako sustav Civilne zaštite mora funkcionirati posebno u kriznim situacijama, a to se najbolje vidjelo u vrijeme pandemije korona virusa, gdje su pokazali nevjerojatnu spremnost i doraslost teškom izazovu.

Direktor Unikoma, Mario Turalija, rekao je da, zahvaljujući nepovratnim sredstvima koja smo dobili putem ovoga projekta, nakon katastrofa koje se dogode, u stanju smo vratiti okoliš u prvobitno stanje. To znači da zbrinjavamo sav otpad koji voda donese ili prirodna nepogoda koja nanese veliku štetu, a prikupljeni biootpad pretvaramo u prirodni kompost te ga dalje plasiramo poljoprivrednim proizvođačima.

Inače, projekt uključuje nabavu opreme za kompostanu, te je vježbom, između ostaloga, promoviran i rad utovarivača, kojeg je Unikom dobio kroz projekt “Together We Stand”.
Ukupna vrijednost projekta je oko 1.800 000 eura, iznos koji sufinancira EU iznosi oko 1.500 000 eura, dok su sredstva korisnika oko 270 000 eura. Recimo i to kako su partneri na projektu Unikom d.o.o., Osječko – baranjska županija, Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sektretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te Regionalna razvojna agencija Bačka.