Na gornjogradskoj tržnici danas se OPG-ovima, koji na njoj prodaju svoje proizvode, počeo dijeliti kompost proizveden preradom biootpada prikupljenog na tržnici i kućanstvima. Naime, prije dva tjedna su prodavačima podijeljeno 100 spremnika od 30 litara za odvojeno prikupljanje biootpada, odnosno voće i povrće koje više nije za prodaju, a prikupljeni biootpad Unikom prerađuje se u Unikomovoj kompostani u Podravlju.

Kako je istaknula direktorica Tržnice d.o.o. Osijek, Ivana Davidović, odlučili su se, kao veliki proizvođač biootpada, surađivati s Unikomom. Prije dva tjedna podijelili smo posude, a danas dijelimo kompost u znak zahvale našim OPG-ovcima koji vrijedno prikupljaju biootpad. Dodala je kako su iskustva odlična. Na dnevnoj bazi na tržnici se napuni kontejner od 1.100 litara, s tendencijom povećanja tih količina. Osim na gornjogradskoj, i na ostalim tržnicama uvode razdvajanje biootpada, ali i plastike, tekstila i papira.

Direktor Unikoma d.o.o. Osijek, Mario Turalija, rekao je kako Grad Osijek na godišnjoj razini generira oko 30 000 tona komunalnog otpada, a od toga je oko 14 000 tona iskoristivog otpada za reciklažu.
Čak 12 000 tona su samo tri vrste robe – biootpad, papir i plastika.
Količine svih vrsta iskoristivog otpada naglo rastu, a poglavito biootpad (oko 8 000 tona),koji ne završava na Lončarici, već u kompostani u Podravlju.

Količina biootpada će nam biti povećana za 2000 tona u odnosu na prošlu godinu.

Primjerice, od 1000 tona biootpada se 25 %, odnosno 250 tona, proizvede komposta.

Inače, za proizvodnju komposta, nastalog od kuhinjskog biootpada potrebno je 3-4 mjeseca.

Riječ je o organskom gnojivu prve klase, a kvalitetu našega komposta mogu potvrditi Agrobiotehnički fakulteti iz Zagreba i Osijeka, tvrtka Croatia Control iz Zagreba, ali i naši građani koji su ga unazad nekoliko godina i isprobali. Naime, do sada smo im podijelili oko 500 tona, a za sljedeću godinu planiramo kompost prodavati na tržištu.

Prvoklasni zreli kompost je stabiliziran, suvremeni organski poboljšivač tla proizveden od prirodnih drvenastih i zelenih tvari bez umjetnih dodataka. Ekološki je pogodan za primjenu na svim tlima, pogodan za okućnice, hortikulturne oaze, travnjake, vrtove, parkove, trajne nasade i oranice.

Odvojeno prikupljanje biootpada na mjestu njegova nastanka značajno doprinosi tome da Osijek već ove godine dostigne zadani cilj od 50% odvojeno prikupljenog iskoristivog otpada i postane prvi među velikim gradovima koji je ostvario zadani cilj.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, Igor Medić, između ostaloga, pohvalio je ovu suradnju dvaju gradskih poduzeća.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=dN_Au8ORueo