Predstavnici Unikoma sudjelovali su od 19. do 21. ožujka 2015. godine na međunarodnom znanstveno-stručnom simpoziju Zadar 2015., a središnja tema ovog simpozija bila je uloga komunikacije u gospodarenju otpadom.
Cilj simpozija bio je ukazati na važnost komunikacije, odnosno informiranja, edukacije i dijaloga, u gospodarenju otpadom, istaknuti probleme vezane uz razinu informiranosti i svijesti javnosti o njihovoj ulozi u uspostavljanju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te omogućiti konstruktivnu razmjenu mišljenja.
Domaći i strani stručnjaci održali su predavanja na temu informiranosti i svijesti javnosti o gospodarenju otpadom, edukaciji građana o toj temi te o utjecaju i posredovanju aktivističkih udruga u reguliranju gospodarenja otpadom, pri čemu su bili istaknuti dobri primjeri iz prakse. Svoje radove predstavilo je tridesetak stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Belgije, Mađarske, Grčke, Njemačke, Austrije, Malte i Nizozemske, a tijekom simpozija održan je i okrugli stol na temu što je potrebno za bolju komunikaciju svih sudionika cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.