Treći radni sastanak prekograničnog foruma za gospodarenje otpadom organiziran je u srijedu 20.svibnja 2015. god. u sklopu projekta Stvaranje društva bez otpada – The Case for Zero Waste financiranog od strane EU i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provode Unikom d.o.o. iz Osijeka i JKP Komunalije iz Sr. Mitrovice, kao nositelj projekta, te projektni partneri Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje, Udruga za zaštitu prirode i okoliša “Zeleni Osijek”, Grad Sr. Mitrovica, Ekološki klub grada Sr. Mitrovica i CEKOR.

Forum je održan u novootvorenom ekološko-edukativnom parku Zeleni otok. Tema ovog foruma bila je gospodarenja biorazgradivim otpadom, a predstavnici tvrtki iz Hrvatske i Srbije koje gospodare otpadom zajedno sa stručnjacima iz područja otpada razmjenjivali su svoja iskustva.

Kako kvalitetno odvojeno prikupiti biorazgradivi otpad i kako proizvesti kompost izvrsne kvalitete na forumu je prezentirao Marijan Galović, iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša “Zeleni Osijek”. Istaknuo je kako je potrebno kvalitetno odvojeno prikupit biorazgradivi komunalni otpad da bi rezultat procesa kompostiranja zadovoljavao kemijske parametre što je ujedno i preduvjet je za dobro kompostiranje.
Definicija iz same EU direktive naglašava kako je važno u skladu s hijerarhijom gospodarenja otpadom i u svrhu smanjenja stakleničkih plinova s odlagališta otpada povezati odvojeno sakupljanje i prikladnu obradu organskog otpada kako bi se proizvodio okolišno prihvatljiv kompost i ostali materijali organskog porijekla.

Kao primjer dobrog sustava odvojenog prikupljanja biorazgradivog otpada prikazan je grad Milano – metropola koja odvojeno prikuplja biorazgradivi otpad od vrata do vrata.

https://www.youtube.com/watch?v=zSjBbp-Q3lU

 

Na forumu je gđa. Mira Jelčić iz udruge Centar za kompost predstavila projekt ”Retfala kompostira”. Sudionicima je objasnila svrhu i ciljeve udruge, aktivnosti, te samu upotrebu komposta.

Uspostavljanje sustava odvojenog sakupljanja i obrade biološkog otpada u gradu Osijeku, i sve aktivnosti koje je Unikom d.o.o. proveo za što kvalitetnije odvojeno sakupljanje otpada u gradu Osijeku predstavila je Tihana Škugor.